Waarom is suppen zo goed voor je lichaam

Suppen is een unieke en goede manier om je hoofd leeg te maken, te bewegen en in de natuur te zijn. Het is voor velen echt een leefstijl. Ook is dit een sport die je prima alleen kunt doen als je echt behoefte hebt aan rust, maar met vrienden of collega’s is dit ook een perfect en gezellig uitje om iets leuks en tegelijkertijd iets actiefs te doen.

Daarnaast is suppen ontzettend toegankelijk en heb je geen ervaring nodig om te beginnen, het is echt een sport voor iedereen. Uiteraard heeft de één wat meer moeite met balans dan de ander, maar dat is een kwestie van even wennen aan op het board staan. Ook kan je overal waar je maar wilt suppen en is het een sport die je het hele jaar door kan beoefenen met de juiste kleding (wetsuits, surfschoentjes en handschoenen). 

Suppen is niet alleen leuk, gezellig, toegankelijk en rustgevend, het is ook nog eens een hele goede full body workout! Lees hier meer over in onze blog over suppen als workout (link naar blog).

Waarom is suppen zo rustgevend?

Water is erg rustgevend voor de geest, vandaar dat suppen een meditatieve werking heeft. In dit artikel van HET KAN WEL wordt het mooi uitgelegd.
Geschreven door Wyke Potjer op 8 december 2019.

Dat een groene omgeving goed voor je is, is inmiddels algemeen bekend. Artsen in Schotland schrijven een wandeling in de natuur voor als medicijn en in Japan is bosbaden al jaren een algemeen geaccepteerd geneesmiddel tegen allerlei kwaaltjes. Toch blijkt nu uit onderzoek dat blue space, zoals een waterrijke omgeving zo mooi genoemd wordt, nog beter is voor lichaam en geest dan groen. En dan hebben we het niet alleen over de zee, maar ook over een meer, een rivier, een kanaal of gracht, een waterval of zelfs een fontein. Water maakt ons gelukkig.

“Veel van de processen zijn precies hetzelfde als in groene ruimtes, maar dan met wat extra voordelen,” zegt Dr. Matthew White van de Univsersity of Exeter in de Guardian. Hij is één van de onderzoekers van BlueHealth, een instituut dat onderzoek doet in 18 Europese landen naar de gezondheid van mensen die vlakbij water wonen. Zo blijkt dat mensen die veel tijd doorbrengen bij water, minder stress ervaren en over het algemeen positiever van aard zijn. Mensen die twee keer per week, in totaal 2 uur, naar de kust gaan, ervaren ook een betere fysieke en mentale gezondheid.

3 voordelen van water

De zee lijkt van alle waters de meeste voordelen te hebben. Dat komt in de eerste plaats, omdat de lucht er schoner is en er meer zon is. De tweede reden is, dat mensen die dichtbij de zee wonen vaak wat actiever zijn. Niet alleen met watersport zoals zeilen, surfen of zwemmen, maar ook met andere activiteiten zoals wandelen of fietsen. De derde reden is, dat water psychologisch een rustgevend effect heeft.

Rustgevend geluid

Dat laatste heeft onder andere te maken met het ritme van de golven, eb en vloed, maar ook met de lage geluidsfrequentie van de golven. Blijkbaar doet dit zachte, constante ruisen ons nog het meest denken aan de geluiden die we hoorden toen we nog in de baarmoeder zaten. En dat werkt rustgevend. Zeegeluiden werken dan ook therapeutisch bij mensen met angsten en kunnen helpen bij mensen met slaapproblemen, vertelt Tineke Sweys van het Vlaamse Instituut voor de Zee aan de NPO 3FM.